برای اجرای تاسیسات الکتریکی ، برق کار از ابزارهای متنوعی استفاده می کند. در این مقاله سعی داریم انواع ابزارهای لازم جهت سیم کشی برق ساختمان را معرفی کنیم.
از سیم چین برای قطع سیم مسی استفاده می شود. سیم چین از دو قسمت فک و دسته تشکیل شده است. فک دارای دو لبه تیز برنده از جنس فولاد می باشد. دسته دارای روکش نرم و عایق از جنس PVC با حداقل تحمل ولتاژ 750 ولت است. برای جلوگیری از آسیب رسیدن به کف دست ها در اثر کار مداوم روکش سیم چین را از مواد نرم می سازند.
سیم لخت کن دستی از سه قسمت فک، دسته و پیچ تنظیم تشکیل شده است. فک دارای دو لبه تیز برنده از جنس فولاد برای قطع روکش می باشد. دسته سیم لخت کن دارای روکش نرم و عایق از جنس PVC می باشد و تحمل ولتاژ 750 ولت را دارد. با پیچ تنظیم فاصله بین دولبه فک متناسب با سایز سیم تنظیم می شود تا هنگام روکش برداری به هادی آسیب نرسد.
از انبردست برای نگهداشتن قطعه کار و قطعه سیم استفاده می شود. انبردست از دو قسمت فک و دسته تشکیل شده است. فک دارای دو لبه تیز برنده و دولبه پهن آجدار است. از لبه های تیز برای قطع کردن سیم و لبه های آجدار برای نگهداشتن استفاده می شود.دسته انبردست دارای روکش نرم و عایق از جنس PVC می باشد و تحمل ولتاژ 750 ولت را دارد.
از دم باریک برای نگهداشتن قطعه کار در مجراهای باریک و دراز و قطع سیم استفاده می شود . دم باریک از دو قسمت فک و دسته تشکیل شده است. فک دارای دو لبه تیز برنده و دو لبه باریک آجدار است. از لبه های تیز برای قطع کردن سیم و لبه های آجدار باریک و دراز برای نگهداشتن استفاده می شود. دسته دارای روکش نرم و عایق از جنس PVC می باشد و تحمل ولتاژ 750 ولت را دارد.
از دم گرد برای سؤالی کردن سیم مفتولی جهت بستن سیم زیر پیچ استفاده می شود. دم گرد از دو قسمت فک و دسته تشکیل شده است. فک دارای دولبه مخروطی شکل می باشد. دسته دارای روکش نرم و عایق از جنس PVC می باشد و تحمل ولتاژ 750 ولت را دارد.
پیچ گوشتي از پرمصرف ترین ابزارهاي سیم کشي است، انواع مختلف دارد که دونوع چهار سو و دو سو بیشترین کاربرد را داراست. هر چه دسته پیچ گوشتي قطورتر باشد گشتاور بزرگتر ایجاد کرده و با نیروي کمتري پیچ را باز مي کند. یکي از نکات مهم استفاده صحیح پیچ گوشتي، متناسب بودن آن با نوع پیچ است.دو نوع پیچ گوشتی چهارسو و دوسو داریم.
پرس سرسیم برای پرس کردن سرسیم به هادی های افشان سیم استفاده می شود.
فازمتر یا فازنما ابزاری هستند که عموماً ظاهری شبیه به پیچ گوشتی دارند؛ اما همانطور که از اسمشان پیدا است، برای تشخیص وجود یا عدم وجود ولتاژ الکتریکی و همینطور تشخیص سیم فاز و نول مورد استفاده قرار میگیرند.
مولتیمتر (Multimeter) دستگاهی برای اندازهگیری چندین کمیت الکتریکی از قبیل ولتاژ، جریان، مقاومت الکتریکی، ظرفیت خازنی و … است، که میتوان با آن سلامت یا مشخصات قطعات الکتریکی یا الکترونیکی را نیز ارزیابی کرد.
به مولتی متر، آوومتر ( AVOmeter ) نیز می گویند که AVO از حروف اول کلمات Volt و Amper و Ohm گرفته شده است. مولتیمتر، دو نوع آنالوگ (عقربه ای) و دیجیتال (رقمی) دارد.
براي عبور دادن ســيم از داخــل لوله از فنر مخصوص سيم کشی استفاده می کنند. اين فنر از يك نوار باريك فولادي درست شده که به انتهاي آن يك گوي فلزي يا پلاســتيكی و به ابتدای آن حلقه ای جهت اتصال سيم به فنر طراحی شده است.
برای آنکه کلیدها، پریزها و تابلوها یا روشنایی در یک خط قرار بگیرند و زیبایی ظاهری آنها رعایت شود باید از تراز استفاده کرد. تراز لیزری دستگاهی است که پس از استقرار روی سه پایه، نور لیزری در ســطح می تاباند . اکنون می توان با تنظیم ارتفاع سه پایه خط لیزری بر روی دیوار داشت و علامت گذاری کرد . ترازهاي لیزری مجهز به آهنربا نیز می باشــند که قابلیت نصب بر چار چوب فلزی درهاي آهني را نیز دارند همچنین برخی از آنها علاوه بر سطح افقی قادر به تاباندن نور در ســطح عمودی نیز هستن
دستگاه شیارکن با کندن دیوار جای نصب لوله های برق را روی دیوار در می آورد. این دستگاه بسیار با سرعت و دقت کار می کند و عمق کندن توسط اهرمی قابل تنظیم می باشد، در نتیجه عمق کنده کاری متناسب با اندازه لوله های برق قابل تنظیم است.
دریل برای سوراخکاری با مته در سطوح فلزی، بتونی و چوبی استفاده می شود .دریل انواع مختلفی به شرح زیر دارد.
1-دریل دستی ساده
2ـ دریل دستی چکشی
3 ـ دریل بتن کن
از هویه برقی برای تأمین حرارت لازم ذوب کردن لحیم استفاده می شود. هویه برقی دارای دو شکل قلمی و تفنگی است. هویه قلمی برای لحیم کاری های طولانی مدت و تعداد زیاد قطعات مناسب است.
هویه تفنگي براي لحیم کاري هاي کوتاه مدت وتعداد کم قطعات مناسب است.
شما می توانید مقالات و آموزش های درخواستی خودتان را در کامنت ها اعلام کنید. تا محتوای مورد نیاز شما تولید و بارگذاری شود.
یک نظر
من تو نظارت هایی که میرم، خیلی برقکارا هنوز از تراز سنتی استفاده می کنند. به نظرم باید استفاده از تراز لیزری را مهندسا برای برقکارا الزامی کنند.