ولتکده

تابلو برق موقت کارگاهی

تابلو برق موقت کارگاهی

در زمان ساخت یک ساختمان نیاز به احداث کارگاه و تاسیسات کارگاهی داریم. یکی از اساسی ترین تجهیزات تابلو برق کارگاهی است. تابلوهای برق کارگاهی برای برق رسانی موقت به وسایل برقی پروژه های کارگاهی استفاده می شود.  منظور از وسایل برقی دستگاه های برقی نظیر دریل، فرز، جوش و سایر وسایل برقی مورد استفاده در پروژه های کارگاهی است. لذا به منظور ایمنی پرسنل شاغل در پروژه های کارگاهی و حفاظت از تجهیزات برقی به استفاده از تابلو برق کارگاهی توصیه اکید شده است.  تابلو برق کارگاهی محفظه ای برای نصب تجهیزات برقی نظیر کلید قطع و وصل، پریزها و وسایل حفاظتی باید مجهز به قفل باشد تا از دسترسی افراد غیر مسئول به تجهیزات  داخل تابلو جلوگیری شود. نصب این تابلوها به دو صورت ثابت و متحرک در پروژه های کارگاهی انجام می شود. تابلو برق های کارگاهی برای کار در ولتاژ 230 ولت تک فاز و 400 ولت سه فاز ساخته می شوند.

تابلوهای برق کارگاهی بر اساس استاندارد IEC جزو تابلوهای ACS دسته بندی می شوند. تابلو برق کارگاهی ACS برای برق رسانی موقت به وسایل برقی پروژه های کارگاهی، اسکان موقت و تابلو برق کارگاهی نمایشگاه های روزانه استفاده می شود. ساختمان های اداری، تجاری و مسکونی درحال ساخت و یا کارگاه هایی که به طور موقت برای انجام کار برپا می شوند و پس از آن جمع آوری می شود را پروژه های کارگاهی گویند. به منظور ایمنی پرسنل شاغل در پروژه های کارگاهی و حفاظت از تجهیزات برقی از تابلو برق کارگاهی ACS استفاده می شود و این تابلو باید به سیستم اتصال زمین (ارت) متصل شود. استفاده از تابلو برق های کارگاهی غیرایمن که در طراحی آنها اصول فنی و ایمنی رعایت نشده ممنوع  می باشد.

تابلو برق موقت کارگاهی
یک نمونه از تابلو برق کارگاهی

تابلو برق موقت کارگاهی، از یک یا چند پریز و وسایل قطع و وصل آنها، همراه تجهیزات حفاظتی  تشکیل می شود، که همراه با اتصالات داخلی برقی و مکانیکی برای توزیع برق سه فاز و تک فاز در تمام کارگاه های ساختمانی (درون ساختمان یا فضای باز) طراحی و ساخته می شود.

اجزا و قطعات تابلو موقت کارگاهی تابلو موقت کارگاهی

1- کلید خودکار مینیاتوری سه فاز

2- کلید خودکار مینیاتوری تک فاز

3- پریز 5 شاخه 25 آمپر دردار

4- پریز 3 شاخه 16 آمپر دردار

5- ترمینال فلزی انشعابی برای نول

6- ترمینال فلزی انشعابی برای ارت

 

قطعات حفاظتی و کنترلی تابلو برق

قطعات کنترلی وحفاظتی تابلو قطعات کنترلی و حفاظتی تابلو شامل کلیدهای خودکار مینیاتوری سه فاز و تک فاز و کلید جریان باقیمانده (نشتی) می باشد. 

کلید جریان باقیمانده

کلید جریان باقیمانده سه فاز
کلید جریان باقیمانده سه فاز
کلید جریان باقیمانده تک فاز
کلید جریان باقیمانده تک فاز

برای عملکرد صحیح کلید محافظ جان حتما نیاز به سیم ارت و سیستم زمین می باشد، زیرا هنگامی که خطای نشتی اتفاق می افتد، جریان الکتریکی نشتی باید از یک مسیر به زمین تخلیه شود و این تخلیه از طریق سیم ارت و سیستم ارتینگ انجام می شود. اگر این مسیر وجود نداشته باشد و هنگام بروز جریان نشتی، شخصی بطور اتفاقی در تماس با محلی که دچار نشتی شده قرار بگیرد دچار شوک الکتریکی خواهد شد.

کلید مینیاتوری

کلید خودکار مینیاتوری یکی از پرکاربرد ترین قطعات الکتریکی در تابلوهای برق است به طوری که ابعاد دیگر قطعات الکتریکی در تابلو ضریبی از ابعاد این کلید است. مشخصات فنی کلید مینیاتوری بر اساس استاندارد IEC به شرح زیر است.

1ـ ولتاژ نامی: ولتاژ نامی کلید حداکثر ولتاژ قابل تحمل کلید است. مدارهای الکتریکی با ولتاژ معینی کار می کنند لذا ولتاژ نامی کلید متناسب با ولتاژ مدار انتخاب می شود.

2ـ جریان نامی: جریان نامی کلید حداکثر جریان قابل تحمل کلید است. در صورتی که جریان عبوری از »جریان قطع« کلید بیش از جریان نامی کلید شود، کلید محافظ مدار را قطع می کند.

3ـ قدرت قطع: حداکثر جریان قابل تحمل کلید در زمان اتصال کوتاه را قدرت قطع گویند.این جریان ناشی از اتصال کوتاه در مدارهای الکتریکی است که کلید از آن محافظت می نماید. اگر جریان اتصال کوتاه بیش از قدرت قطع کلید باشد منجر به خرابی کلید خواهد شد. لذا در انتخاب کلید، قدرت قطع را بیش از جریان اتصال کوتاه در نظر می گیرند.

4ـ منحنی مشخصه: منحنی مشخصه کلید مدت زمان قطع کلید پس از وقوع خطای الکتریکی را نشان  می دهد. کلیدهای خودکار مینیاتوری بر اساس منحنی مشخصه به سه دسته B, C , D تقسیم می شوند.

 

فیوز جداکننده (سکسیونری)

فیوز جداکننده وظیفه حفاظت از مدارها و تجهیزات الکتریکی تابلو برق کارگاهی را در مقابل اتصال کوتاه و اضافه بار به عهده دارد. فیوز جداکننده به صورت یک پل، دو پل و سه پل قابل استفاده برای مدارهای تک فاز و سه فاز ساخته شده است. فیوز جدا کننده با جریان 2 الی 125 آمپر و قدرت قطع یک کیلو آمپر موجود می باشد.

فیوزهای جداکننده را با نام های سکسیونر، فیوز سیلندری، فیوز کریر می شناسند. از این فیوزها می توان برای حفاظت لامپ سیگنال تابلو برق موقت کارگاهی استفاده کرد بدین منظور جریان فیوز باید متناسب با جریان لامپ سیگنال انتخاب شود.

فیوز سکسیونری سه فاز
فیوز سکسیونری سه فاز

چراغ سیگنال

چراغ سیگنال برای نشان دادن برق دار بودن تابلو برق کارگاهی استفاده می شود. لامپ های سیگنال در رنگ های قرمز، سبز و زرد استفاده می شوند.

در مدارات قدرت از لامپ سیگنال با رنگ قرمز برای نشان دادن فاز L1،و  رنگ زرد برای L٢ و رنگ سبز برای L3 استفاده می شود. اما در مدارهای فرمان و کنترل از لامپ سیگنال  قرمز برای روشن بودن و رنگ سبز برای نشان دادن خاموش بودن مدار استفاده می شود و همچنین از لامپ سیگنال با رنگ زرد برای حالت وجود عیب در مدار  استفاده خواهد شد.

چراغ-سیگنال

سینی تابلو

سینی تابلو محل نصب ریل ها و داکت ها می باشد. تجهیزات الکتریکی شامل وسایل حفاظتی و کنتاکتورها بر روی ریل ها نصب می شوند و سیم کشی بین آنها درون داکت ها انجام خواهد شد. سینی تابلو از جنس بدنه تابلو انتخاب خواهد شد. به سینی تابلو صفحه نصب نیز می گویند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *